Bestaande Woning Bouw


Stijging energietarieven zet huurders klem

30 januari, 2012 | door Dyon Noy

Futuroloog Wim de Ridder is stellig. Misschien al vanaf 2020 dalende energietarieven. Met als verklaring dat het rendement van opwekking van duurzame energie stijgt, terwijl productiekosten dalen. De markt zorgt voor de oplossing. Kortom weinig reden tot bezorgdheid. Alle reden om niet teveel op terugdringing van energiebehoefte in te zetten. Waarom zou je, als de tarieven toch gaan dalen?

Kostenexplosie

Een groter contrast met het heden is niet mogelijk. Tussen 1995 en 2010 stegen energietarieven zo’n 5% sneller dan de inflatie. En hoe zat het in 2010 en 2011? Voor zittende huurders volgde de jaarlijkse huurverhoging de inflatie. Slechts gemiddeld 1,8% in 2010 en 2011. De gasprijs lag hier in deze periode steeds 8% boven! Door die inflatievolgende huur en stijging van energietarieven valt voor een huurder anno 2012 € 420 minder te besteden ten opzichte van 2010. Een aanzienlijk bedrag. Zeker in een tijd waarin op allerlei fronten burgers bijdragen aan bestrijding van het overheidstekort.

Wiens gelijk

Betaalbaarheidsproblemen door hoge energienota’s. Een tijdelijk probleem als de voorspelling van Wim de Ridder uitkomt. Immers door marktwerking en innovatie zouden  energietarieven binnen een decennium al dalen. Hoe groot is die kans? Kunnen corporaties hierop vertrouwen? Het heeft veel weg van ‘wishfull thinking’ met ongehoorde risico’s als gevolg. De opwaartse druk op energietarieven is nog steeds gigantisch. Veel instabiliteit als het gaat om internationale verhoudingen. ‘Leveringszekerheid van zonnepanelen in de Sahara?’ Kernenergie heeft zijn langste tijd gehad te hebben. Essent (RWE) sjokt inmiddels achter de Duitse uittreding aan. De enorme toename van energiebehoefte uit China en andere snelgroeiende economieën kan verdergaande prijsdruk opleveren.

Spelen met vuur

Huishoudens met lagere inkomens wonen vaker in oudere en slechter geïsoleerde woningen. Gokken op daling van tarieven in de nabije toekomst? Spelen met vuur. Daarom geen uitstel voor corporaties. Voorzie binnen enkele jaren de hele bestaande voorraad van isolatie in gevels, daken en vloeren. Plus zuinige ketel en deugdelijk ventilatiesysteem. Door de hoge energietarieven komen veel meer maatregelen in beeld dan enkele jaren geleden. De terugverdientijd is nu eenmaal gunstiger. Besteed daarnaast aandacht aan het gedrag van bewoners. Ondersteun hen om actief zelf met gedragsmaatregelen hun eigen energienota te verlagen.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Kosten, Wonen| 5 Reacties »

5 Reacties op “Stijging energietarieven zet huurders klem”

 1. Reactie door: Wilma Klaren 30 januari, 2012 om 11:03

  Doen! vergeet niet een goed (en waar) verhaal om de huurders te overtuigen van de voordelen voor henzelf. En gelijk zonnepanelen op het dak leggen!

 2. Reactie door: Khing Go 30 januari, 2012 om 11:45

  Het is waar dat de energieprijs stijging op termijn een sluipmoordenaar is voor de energielast, vooral bij zeer energieverslindende woningen.
  Maar de presentatie van cijfers moet wel correct gebeuren. Op basis van de aannames in dit artikel (15 jaar, 1,8% inflatie, €420 per jaar meer energiekosten) komt de werkelijke verzwaring van de energielast uit op €22,- (Net Present Value) per maand. Dat is minder dan een gemiddeld abonnement op een blackberry of i-phone.
  Nogmaals: JA, de fors stijgende energieprijzen zijn erg zorgwekkend, maar cijfermatig moet het wel correct worden weergegeven!

 3. Reactie door: Dyon Noy 30 januari, 2012 om 14:47

  Geachte heer Khing Go,

  De stijging van 420 euro op jaarbasis is -zoals mijn bericht ook aangeeft- alleen al in de periode 2010 – 2012 ontstaan. Uiteraard ligt dit bedrag voor de periode vanaf medio jaren negentig vele malen hoger.

  Dyon Noy

 4. Reactie door: Bart Jansen 30 januari, 2012 om 17:25

  Volgens mij hebben de echt lage inkomens, die door de stijgende energielast in de knel kunnen raken, echt geen blackberry of iphone. Juist ook die mensen worden het meest getroffen omdat ze vaak veel thuis zijn en dus ook meer zullen verbruiken dan iemand die veel van huis is door werk of wat dan ook. Dan heb ik het wel over de echt kwestbare groep.

 5. Reactie door: Khing 30 januari, 2012 om 20:22

  @DyonNoy : OK, daar had ik dus overheen gelezen; bij deze excuses voor de verkeerde interpretatie!
  We hebben het over dezelfde dingen……