Bestaande Woning Bouw


Taalinnovatie

22 januari, 2009 | door Gerben van Dijk

Kent u het begrip ‘componentrenovatie’? Tot voor kort had ik er in elk geval nog nooit van gehoord. Een rondje onder collega’s en deskundigen maakte duidelijk dat ik niet de enige was. Sommige mensen begonnen wat moeilijk te kijken, veel ‘eh’ te zeggen, andere stelden slim een vraag terug: ‘Wat bedoel je precies?’ en een enkele keer vielen de woorden elementen en onderdelen. Veel verder kwam ik er niet mee, dus daarom maar ‘Gegoogled’. Dat leverde maar een paar treffers op. Voor de inhoud van het begrip kwam ik uiteindelijk bij een aantal andere bronnen terecht.keuken

Op de Kennisbank Bestaande Woning Bouw staan inmiddels enkele bijdragen over componentrenovatie. Hoewel er geen definitie van het begrip is terug te vinden, wordt wel duidelijk waar het omgaat: het combineren van eigenheid en individualiteit van woningen met seriematig aanpak, door voor componenten als keuken, douche, gevel en dak met een beperkt aantal onderdelen ruime variatie te creëren met standaardcomponenten. De keukenhandel werkt al op deze manier. Met standaard kastformaten, een keur aan deurfrontjes en handgrepen kan voor elke plek en smaak een keuken gerealiseerd worden.

In ‘SBR-infoblad 121 (2003): De keuken als verbeterunit’ gaat men nòg verder. Dit infoblad gaat over het integreren van de onderdelen installatie en keuken tot een component die als totaaloplossing gebruikt kan worden binnen renovaties. Het integreren van deze onderdelen maakt de uitvoering eenvoudiger en het eindresultaat compacter. Zeker in de kleinere woningen is dit een voordeel. Ongeveer 35% van de woningen in Nederland heeft een keuken die kleiner is dan 6,5m3.
Daar komt nog bij dat de technische levensduur van keuken en installatie ongeveer gelijk is, waardoor het tijdstip van renovatie en overige, installatietechnische, aanpassingen mag samenvallen.Naast de infobladen heeft SBR recent de serie Verbouwvakwijzers uitgebracht. Ook hierin is een componentsgewijze aanpak terug te vinden. Badkamer, keuken, dakopbouw, aanbouw en serre worden in afzonderlijke delen omschreven.
Het begrip componentrenovatie krijgt met het bovenstaande meer kleur, maar hoe zit het in de praktijk? Een aansprekend renovatievoorbeeld is het Wallisblok in Rotterdam, vooral bekend omdat dat de huizen onder bepaalde voorwaarden gratis aan de toekomstige bewoners zijn weggeven. Met de kopersvereniging zijn gevel, dak en verwarming aangepakt. De achtergevels zijn vernieuwd waarbij ruimte was voor eigen invulling, zonder daarbij het totaalbeeld uit het oog te verliezen. Op appartementsniveau hadden bewoners de vrijheid om naar eigen inzicht te verbouwen. Kortom, een goede mix tussen seriematige aanpak en individualiteit met een belangrijke sociale innovatie: de mensen kennen elkaar al voordat ze hun woning betrekken. Een enorm voordeel voor de ontwikkeling van een sociaal netwerk.

Nieuwe begrippen, sociale innovatie; één ding is duidelijk: de renovatiemarkt is in beweging en vindt nieuwe mogelijkheden om de groeiende markt te kunnen bedienen. Doet u mee?

Deze column is eerder verschenen in het vakblad Renovatie.

Links:
www.bestaandewoningbouw.nl
www.dedichterlijkevrijheid.nl
www.sbr.nl/infobladen
www.verbouwvakwijzer.nl
www.verbouwwijzer.nl

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Proces, Renovatie en onderhoud| Reacties uitgeschakeld voor Taalinnovatie

Je kunt niet meer reageren!