Bestaande Woning Bouw


Tussen chagrijn en presteren

1 april, 2008 | door Dyon Noy

De poll van april 2008 van de Kennisbank onderzoekt de effecten van de heffing voor de probleemwijken op haar bezoekers. ‚ÄúDe minister moet iets bedenken om het chagrijn de wereld uit te krijgen.‚ÄĚ Zo adviseerde Staf Depla zijn partijgenoot Vogelaar (PvdA) medio februari 2008 na goedkeuring van die verplichte heffing voor corporaties. Maar een bemiddelaar om de verstoorde verhoudingen met corporaties te herstellen ziet minister Vogelaar niet zitten. Zo eenvoudig is het probleem niet op te lossen. De vertrouwensbreuk tussen sector en overheid zit diep. En tegelijk staat de solidariteit tussen corporaties onderling onder druk. Waarom vrijwillig collegiaal ondersteunen als de overheid deze rol claimt?

Presteren naar vermogen
De politieke ingreep geeft aan dat de corporatiesector er onvoldoende in geslaagd is om de maatschappelijke prestaties te communiceren. Beter dan wijzen naar anderen of wachten op een handreiking vanuit Den Haag is het oppakken van de handschoen. Denk aan kwaliteitszorg, het visitatiestelsel of benchmarking. Blijven die benchmarks vanuit de sector zelf achterwege, dan komt de pers zelf wel met een hitlijst van beste en slechtst presterende corporaties op de proppen. Niet voor niets stelde de Commissie van Rijn recent Aedes voor om in 2008 een ‚Äėgezaghebbende‚Äô benchmarkcommissie in te stellen. Meting op drie domeinen: de vastgoedprestatie, maatschappelijke prestatie √©n interne bedrijfsvoering.

Diamantplein Leiden

Gewoon beginnen
Het adviesrapport van de Commissie van Rijn heeft ‚ÄėGewoon beginnen‚Äô als titel. Benchmarks voor corporaties moeten snel, vertrouwelijk en gedetailleerd inzicht in de kwaliteit en effici√ęntie van de interne bedrijfsvoering geven. Corporaties doen er goed aan de hitlijst in landelijke dagbladen niet af te wachten. Verschaf zelf inzicht in de prestaties. Gewoon beginnen dus!

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Renovatie en onderhoud, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Tussen chagrijn en presteren

Je kunt niet meer reageren!