Bestaande Woning Bouw


Uiteinde financi√ęle polsstok nadert snel

2 juni, 2010 | door Dyon Noy

‘Het resultaat van de hogere bedrijfslasten en gematigde huuropbrengsten is dat de grens eerder bereikt is, waardoor corporaties pas op de plaats maken.‚Äô Aldus de Trendrapportage woningcorporaties 2007 – 2014 [pdf|1,11Mb] van het borgingsinstituut WSW. Eerder al noemde het¬†CFV [pdf|480Kb] de stijging van¬†bedrijfslasten¬†‚Äėde meest in het oog springende ontwikkeling¬†van de afgelopen periode‚Äô. Vanaf 2004 zijn de netto bedrijfslasten tot en met 2008 per verhuureenheid gestegen met 33%. De cumulatieve inflatie over die periode bedroeg slechts 8%. Zo‚Äôn 10% van de corporaties beschikt inmiddels over onvoldoende vermogen voor de investeringsvoornemens. Tegelijk nadert echter maar liefst 25% deze kritische grens!

Lean en mean

Oplossingen? Politieke dialoog over het inflatievolgende huurbeleid, VPB en solidariteitsheffing? Een rem op de investeringen? Steek eerst de hand in eigen boezem. Beteugeling van¬†de stijging van bedrijfslasten is cruciaal voor de corporatiesector. Oplossingsrichtingen? Onderhoud is sober en doelmatig. Een inkoopplan draagt bij aan optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit van alle inkoop. En de werkorganisatie¬†opereert ‘lean en mean’.

Loonkosten

Het CFV vermoedt verklaringen voor overmatige bedrijfslasten in de hoek van die werkorganisatie. ‚ÄėStijgende loonkosten door een verbeterende CAO.¬†Uitbreiding van het personeelsbestand.¬†Toename van de opgave. Mogelijke ineffici√ęntie.‚Äô Benchmarks [pdf|456Kb] wijzen op forse verschillen in loonkosten tussen corporaties onderling zonder verklaring vanuit de geleverde prestaties. Reductie van loonkosten is zinloos zonder een helder ondernemingsplan. De werkorganisatie is nu eenmaal h√©t middel om in dat plan vastgelegde visie en missie te realiseren. Corporaties moeten wel bewuste keuzen maken om de balans tussen personeelskosten en de bijdrage van het apparaat aan ondernemingsdoelen te optimaliseren.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Kwaliteiten, Voorraad| 1 Reactie »

Een reactie op “Uiteinde financi√ęle polsstok nadert snel”

  1. Reactie door: Char 20 mei, 2016 om 09:23

    Well put, sir, well put. I’ll ceantirly make note of that.