Bestaande Woning Bouw


Van energielabels naar energiebesparingsbeleid

18 januari, 2008 | door Dyon Noy

Vanaf 1 januari 2009 moeten nieuwe huurders een energieprestatiecertificaat ontvangen. Een nieuwe taak voor vastgoedmedewerkers. Eind 2008 ronden praktisch alle corporaties de voorbereidingfase af. Van alle woningen ligt het certificaat dan op de plank. Leuke informatie voor de huurders. Maar wat zijn de gevolgen voor het vastgoedbeleid?

Rietschans Leiderdorp

Rood label?
Krijgen verhuurmedewerkers straks verontwaardigde klanten aan de balie met oranje of rode labels in de hand? Hoe te reageren als ze vloerisolatie of een zonneboiler eisen? Wijzen op extreem ongunstige terugverdientijden, technische belemmeringen of het strategisch voorraadbeheer dat dergelijke maatregelen niet verstandig acht? Ook voor vastgoedmedewerkers levert de verplichte energetische informatie een stortvloed aan vragen op. Welk verbeteringseffect hebben reeds voorgenomen energiebesparende maatregelen op de labels? Welke investering maakt de door Aedes toegezegde besparing van 20% mogelijk?

Naar energiebesparingsbeleid
Energiebesparingsbeleid heeft binnen de meeste corporaties nog geen prioriteit. Evenmin handen en voeten. Zo is het aantal certificaathouders van de ‚Äėklimaatcorporatie‚Äô op de vingers van √©√©n hand te tellen. Toch dwingt de verplichte verstrekking van de labels corporaties tot beleidsontwikkeling. In welk tempo vergroenen de labels? Welke kosten zijn hiermee gemoeid? Hoe energiebesparing te integreren in bestaande bedrijfsprocessen zoals planmatig onderhoud en mutaties? Afstemming op het strategisch voorraadbeheer?

Jacques Urlusplantsoen Leiden

Corporaties moeten zich de komende jaren niet laten verrassen door de stortvloed aan vragen over oranje of rode labels. Verras de anderen juist met heldere beleidskeuzen voor vergroening van labels binnen bestaande bedrijfsprocessen het komende decennium! Een mooie uitdaging voor 2008.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Beheer, Renovatie en onderhoud, Voorraad| Reacties uitgeschakeld voor Van energielabels naar energiebesparingsbeleid

Je kunt niet meer reageren!