Bestaande Woning Bouw


Van groentetuin naar terras

12 maart, 2014 | door Martin Liebregts

Bijna een eeuw heeft de tuin in stedelijke gebieden, naast siertuin, ook de functie van groentetuin gehad. Het begon met de opzet van de tuinsteden, waarbij het gemeenschappelijk groen een recreatieve functie had en de privé-tuin achter de woning ook een belangrijke economische betekenis had als groentetuin. De tuin vormde een omheind stuk grond, afgescheiden van de rest, zoals de oorspronkelijke betekenis inhoudt.

Deze ontwikkeling was voorafgegaan door de opkomst van volkstuinen in de negentiende eeuw, die dienden als compensatie voor het tekort aan buitenruimte nabij de woningen in de stad (1). Ook hier heeft in de loop der tijd een verschuiving van functie plaatsgevonden.

De functie en de grootte van de tuinen bij eengezinswoningen hebben in de loop der tijd een structurele verandering ondergaan:

De veranderende functie van de tuin is gepaard gegaan met kleinere percelen in de nieuwbouw. Dit proces werd extra versterkt door de toegenomen grondprijs. De percelen voor eengezinswoningen zijn de afgelopen decennia verminderd met zo’n 20 procent.

Het gebruik van de tuin heeft dus meerdere invullingen (2, 3). Voor de bestaande bouw uit de periode tot 1990 is te overwegen de bestaande tuinen aan de achterzijde te gebruiken voor de ontlasting van de overvolle straten met auto’s. Zo wordt het gebruik van de grond beter afgestemd op de veranderende omstandigheden.


Bronnen/verwijzingen

(1)  In 1838 ontstond in Franeker de eerste organisatie van volkstuinen in Nederland. Nu, in 2014, zijn 240 duizend volkstuinen aangesloten bij circa duizend verenigingen. Tot medio 1950 betrof het moestuinen, nu hebben ze steeds meer een recreatieve functie (met tuinhuisjes en al).

(2)  ‘Zomer- en winterwonen’, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl , 30 augustus 2011

(3)  ‘Ruimtebeleving met de seizoenen’, Martin Liebregts, Kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 19 juli 2012

 

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Stedenbouw en architectuur, Voorraad, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Van groentetuin naar terras

Je kunt niet meer reageren!