Bestaande Woning Bouw


Verder kijken dan je neus lang is

28 september, 2010 | door Haico van Nunen

Over duurzaamheid is van alles te zeggen. Zeker aangezien het zoveel verschillende aspecten kent. In de komende periode ga ik meer in op duurzaamheid in de (bestaande) bouw.

Enkele jaren geleden heb ik een vreemde aankoop gedaan. Het voorwerp dat we kochten was duidelijk gebruikt, oud, op sommige plekken dringend aan verandering toe, niet alles was naar onze smaak en het was bovendien een flinke berg geld. Die vreemde aankoop was een huis. Het vreemde aan dat huis is dat het ruim 80 jaar oud is. We hebben voor veel geld een huis gekocht dat volgens hedendaagse begrippen buiten de gebruikelijke exploitatietermijn van vijftig jaar valt. En toch zijn we niet de enige die dit soort (afgeschreven?) huizen koopt. De vraag naar woningen uit de jaren dertig is nog steeds groot.
Met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar is de woningvoorraad oud genoeg om aan te geven dat een levensduur van 50 jaar wel heel kortzichtig is. De bewoners voor ons hebben de woning al ruim 80 jaar gebruikt, en wij willen hier de komende jaren ook nog niet weg. Maar als een langere levensduur de praktijk is, waarom nemen we dat dan niet als uitgangspunt?
Een particulier heeft zijn eigen (tijds)perspectief hierop, maar zeker de professionele beheerder zou verder moeten kijken dan 50 jaar. In mijn onderzoek (1) toon ik aan dat een levensduur van 120 jaar een acceptabele periode is voor een gebouw om mee te gaan.

Om begrip van duurzaamheid te krijgen is (letterlijk) ‚Äėverder kijken dan je neus lang is‚Äô nodig. Blijf je beperkt in je tijd dan blijf je ook beperkt in je duurzaamheidsoplossingen.

levensduur woning 120 jaar


Bronnen
1. Het resultaat van het promotieonderzoek is gepubliceerd in het proefschrift ‘Assessement of the Sustainability of Flexible building’.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Proces, Renovatie en onderhoud| 2 Reacties »

2 Reacties op “Verder kijken dan je neus lang is”

 1. Reactie door: Frits Kwint 28 september, 2010 om 15:24

  De woning is dan wel 80 jaar oud, maar hoe vaak is door verbouwingen de levensduur verlengd en waarde toegevoegd? Ik ken woningen in de binnenstad die nog veel ouder zijn dan 120 jaar.

  Mijn auto is ook allang afgeschreven, maar eerlijk gezegd is ook zo’n beetje alles al aan de auto vervangen. Die investeringen wegen nog steeds op tegen de kosten van een nieuwe auto (en overigens ben ik niet zo rijk (te weinig gespaard) dat ik ineens een nieuwe auto zou kunnen kopen). De auto is een zekere zin duurzaam, maar natuurlijk niet als je die vergelijkt met de milieubelasting van een nieuwe auto. En, ik kan mijn auto niet zo verbouwen dat die qua milieubelasting net zo goed wordt als een nieuwe.

 2. Reactie door: Haico van Nunen 28 september, 2010 om 15:44

  De gemiddelde levensduur bedraagt 120 jaar. Er zijn woningen die veel ouder zijn (bijvoorbeeld de grachtengordel) maar er zijn ook woningen die eerder gesloopt worden, om verschillende redenen. Het onderhoud van woningen maakt een essentieel onderdeel uit van de kwaliteit (er komt volgende week nog een bericht dat hierop verder gaat). Na ongeveer 120 jaar begint een punt te komen waar een afweging gemaakt moet worden: kan de gewenste kwaliteit nog bereikt worden met een ingreep, en zijn de kosten van die ingreep te acceptabel? Voor de grachtengordel wel, maar dat is vooral locatiegebonden.

  Hetzelfde zal ook gelden voor die auto. Op een bepaald moment worden de reparaties zo kostbaar dat het niet verstandig is het geld daar nog in te stoppen (of het moet een een oldtimer zijn). Een nieuwe (bestaande) auto is dan het alternatief. Voor de woningen is dat net zo.

  In mijn promotieonderzoek heb ik aan verschillende partijen (corporaties, adviseurs, onderzoeksinstituten en projectontwikkelaars) gevraagd wat volgens hen de gemiddelde levensduur van een woning in Nederland is, onderhoud en vervanging meegenomen. Het gewogen gemiddelde dat hieruit komt is 120 jaar (zie afbeelding).