Bestaande Woning Bouw


Volkshuisvesting in een veranderende stad

17 september, 2015 | door Haico van Nunen

De stad verandert voortdurend en is onderhevig aan de korte termijn aanpassingen van bewoners, eigenaars, ontwikkelaars en corporaties tot lange termijn aanpassingen van de overheid. Sloop, nieuwbouw, onderhoud, renovatie, transformatie, alles loopt kriskras door elkaar volgens de geldende plannen. Is krimp een thema, dan denken we aan verdunnen, gaat het over woningtekort dan bouwen we woningen, zijn er vluchtelingen dan zoeken we naar opvangmogelijkheden. Hiermee verandert niet alleen de samenstelling van bewoners in de stad, maar ook de vraag aan onze gebouwde omgeving.


Fietsend door Eindhoven vraag ik me soms af waarom er zoveel kantoren leegstaan. Met hedendaagse problematieken rondom vluchtelingen, duurzaamheid en kleinere (en dus meer) huishoudens zouden we toch juist ieder stukje gebouw kunnen gebruiken. Het is begrijpelijk dat de kantoren niet gevuld zijn met bedrijvigheid, aangezien er in Eindhoven alleen al is tienmaal zoveel kantoorruimte bestaat dan dat er vraag naar is. Kantoren zouden dan ook perfect ingezet kunnen worden als transformerende eenheden die inspelen op een veranderende vraag. De aanpasbaarheid zit vaak in het oorspronkelijke gebouwontwerp en lenen zich dus idealiter voor een vluchtig en veranderend gebruik.

De komende periode zal ik me richten op een artikelenreeks over volkshuisvesting in een veranderende stad. In drie artikelen ga ik op zoek naar de mogelijkheden voor lege kantoorgebouwen in de stad, met de stad Eindhoven als onderlegger. Wat betekent het wonen in een stad, welke duurzaamheidsopgave ligt er en hoe kan er invulling gegeven worden aan een veranderende vraag? Oftewel hoe kunnen we meebewegen met veranderingen in de opgave.

Het zou mooi zijn als we hier ook de kennis uit de markt een plek te geven, dus ik vraag ook aan de lezer om te reageren. Heb je ervaring, idee√ęn of gedachtes over volkshuisvesting in een veranderende stad? Laat je horen!

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Stedenbouw en architectuur, Voorraad, Wonen| 1 Reactie »

Een reactie op “Volkshuisvesting in een veranderende stad”

  1. Reactie door: Jessica van Eijs 22 september, 2015 om 23:02

    In Eindhoven wordt al flink wat kantoorruimte omgezet in woningen. Vooral de vastgoedondernemers Foolen en Reijs zijn in dit gat gesprongen en ontwikkelen momenteel Philips Lighting (43.000m2), het oude KPN callcenter, het oude kantoor van Domein en ook de Groene Toren. De gemeente werkt actief mee aan dit soort plannen. Ook concepten zoals flexwonen en friends-wonen komen in de nieuwe woonvisie terecht.