Bestaande Woning Bouw


Vooruitblik op het komende nummer: vakblad renovatie

15 augustus, 2007 | door Haico van Nunen

Het voorwoord van Martin Liebregts in het komende nummer (3) van het vakblad renovatie wil ik jullie nu al laten lezen omdat het een nieuwe kijk geeft op hoe verbetering van de bestaande bouw gestimuleerd kan worden.

‚ÄėHet duurt lang, maar het bewustzijn groeit over de bestaande woningvoorraad. Nu de maatregelen nog.‚Äô Dit had een uitspraak kunnen zijn van een politicus. Om vervolgens weer te beginnen met een reeks van voorstellen om de kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad een krachtig impuls te geven. Maar dit is slechts mijn stille droom als ik ‚Äôs morgens te vroeg ontwaakt ben. Als ik dan in mijn bed met mijn handen onder mijn hoofd zit verder te filosoferen, terwijl de vogels buiten al volop zingen, bedenk ik drie hoofdmaatregelen:

Vervolgens val ik weer in slaap en vergeet mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen. Dan word ik wakker en ben ik bijna alles vergeten. Mijn gedachten van deze morgen waren veel briljanter dan wat ik hier weet weer te geven. Maar dat zal iedereen wel vanuit zijn eigen ervaring herkennen.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Renovatie en onderhoud| 1 Reactie »

Een reactie op “Vooruitblik op het komende nummer: vakblad renovatie”

  1. Reactie door: Jos Lichtenberg 21 augustus, 2007 om 12:32

    Maatregelen die het handhaven van de bestaande voorraad stimuleren zijn niet alleen broodnodig om de voorraad enigszins in de pas met de vraag te laten lopen. Zeer waarschijnlijk is het ook zo ongeveer de beste maatregel die je kunt nemen in het kader van milieubeleid. Ik denk even aan de enorme reductie van B&S afval die je hiermee kunt realiseren en wat te denken van het bijbehorend transport en het beroep dat vervolgens moet worden gedaan op het nieuwbouw circus met alle gesleep met materiaal met alle (milieu)consequenties van dien. Denk maar aan productie energie, transport, fijnstof, verhuisbewegingen, etc.
    We moeten als bouwwereld dus eigenlijk een draai om de oren krijgen dat het steeds niet lukt om te systematiseren en aldus een hoge kwaliteit te realiseren op concurrerende voorwaarden. De industrieel renovatie zal vrees ik toch wel een steuntje in de rug nodig hebben. Wellicht moet de overheid toch maar een beetje helpen. Zwaar stimuleren van op renovatie gerichte productontwikkeling/innovatie derhalve. En misschien wel een penalty (klinkt al heftiger dan draai om de oren) in de vorm van een eurodubbeltje per kg B&S afval afkomstig van renovatie projecten. Daarmee kun je dan een droominspanning mbt productontwikkeling of onderzoek daaromtrent incl. proefprojecten financieren.
    In het verlengde van het voorwoord van Martin Liebregts: Droom ik nu, is dit klinkklare nonsence of is dit de (‘n) oplossing? Voor wie het weet mag het zeggen.