Bestaande Woning Bouw


Wat moet de mens zonder woning met eigen identiteit

8 oktober, 2013 | door Martin Liebregts

De aanleiding tot deze korte notitie is een artikel in NRC Lux, met als titel: ‚ÄėWat moet een man zonder zijn Powerkit?‚Äô (1). Enkele citaten geven het karakter van het artikel weer: ‚ÄúIn het Ik-tijdperk hoef je je onderscheidingsdrang niet uit te leggen. Dat doet de fabrikant voor je‚Ķ De kans dat je op straat exact dezelfde Mini tegenkomt als de jouwe is 1 op 100.000. Je bent uniek en daar betaal je voor. Moet je wel wat voor doen‚Ķ De configurator Mini is een onbegaanbaar labyrint van streepjes en kleurtjes, sierdelen en chroomaccenten‚Ķ Voor een bord vol extra‚Äôs zit je zo aan de tien mille‚ÄĚ. De ‚Äėbasisprijs‚Äô voor de Mini ligt tussen de ‚ā¨ 20.000 en ‚ā¨ 30.000 en de extra‚Äôs bedragen zo‚Äôn 20 √† 30 procent.

In de auto-industrie is personalisering een belangrijke trend. Bij het wonen heeft deze trend de markt veroverd op het gebied van de uitrusting en afwerking van keuken, douche en toilet. Vervolgens zie je dat aan de buitenkant van de bestaande woningen door eigenaar-bewoners allerlei elementen worden toegevoegd, die de woning persoonlijker maken. Te denken valt aan kleur, voordeuren, erker en zelfs type gootconstructie.
De ontwikkelingen in de auto-industrie in de afgelopen bijna honderd jaar – betere bouwwijze, meer comfort en bedieningsgemak, bereikbaar voor de ‚Äėgewone‚Äô man, zuiniger en veiliger, individueler – zijn op afstand in de woningbouw gevolgd (2). De laatste ontwikkeling die in de auto-industrie is gezet, richt zich sinds 1990 meer op ruimte voor individualiteit. In de woningbouw begint dit verschijnsel sinds en jaar of tien schoorvoetend tot leven te komen. De crisis in de bouw heeft geresulteerd in een beperkte versnelling. Er is echter nog een lange weg te gaan.
Over tien jaar zal er een krantenartikel verschijnen op een zaterdag met als titel ‚ÄėWat moet de mens zonder woning met eigen identiteit?‚Äô. Uitgebreid wordt dan beschouwd wat de individuele (eigenaar)bewoner kan kiezen om de woning aan zijn wensen en beeld aan te passen. De conclusie van het artikel zal zijn, dat ruimte bieden aan meer individuele wensen, geld oplevert.

 


Bronnen/verwijzingen

(1) ‚ÄėWat moet een man zonder zijn Powerkit‚Äô, Bas van Putten, NRC Lux, 5 oktober 2013
(2) ‚ÄėOp zoek naar de serie van √©√©n‚Äô, Martin Liebregts, Kennisbank BestaandeWoningbouw.nl, 27 januari 2011
‚ÄėPamflet, renovatie als Hollands-Herontwerp‚Äô, Martin Liebregts en Yuri van Bergen, Aeneas, 18 januari 2012

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Productinnovatie, Renovatie en onderhoud, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Wat moet de mens zonder woning met eigen identiteit

Je kunt niet meer reageren!