Bestaande Woning Bouw


WEET U HET NOG

29 december, 2008 | door Louis Hiddes

In de afgelopen weken zijn wij overspoeld met berichten over financi√ęle posities van banken en beursposities van banken (volgens mij is dat niet het zelfde). De emotie van 2 % van de beleggers kan de beurskoers van de bank bepalen. De andere 98 % zit stil te wachten wat er verder gebeuren gaat maar probeert vooral niet zenuwachtig te worden. Ondertussen bepalen die eerste 2 % wel de financi√ęle positie van de banken.
Logo Meer met Minder

Maar eigenlijk was er in basis niets aan de hand. Voorafgaand aan de koersval was er sprake van veel ouwe wijvenpraat waar slechts weinigen aandacht voor hadden.

Nu krijg je het in bakken over je heen. En wat er wordt gezegd geloven de meeste mensen ook nog.

Maar, is het nu slechter met onze financi√ęle positie van de banken? Ja, er is natuurlijk wel wat aan de hand met de betreffende hypotheken in Amerika en het aansluitend verpakken van deze hypotheken in een pakket met een strik erom heen. Individuen hadden en hebben een ik-belang, zonder verder te kijken wat het uiteindelijk betekent voor de samenleving of voor individuele mensen. Misschien kijken wij over een aantal jaren anders terug op deze periode. Dat het goed was dat wij deze periode hebben meegemaakt en de lucht uit de financi√ęle zeepbel is. Superbankier Wijffels zei dat al in recente artikelen in de Volkskrant en Trouw.

Maar wat heeft het eigenlijk voor consequenties? Ja, het zal minder goed gaan. Even de buikriem aanhalen en je tweemaal afvragen wat je nu eigenlijk gaat doen of waarom je het zo gaat doen en niet anders met de vraagstelling die voor je ligt.

Echter, het zal veel meer consequenties hebben voor de lagere inkomensgroepen die van plan zijn hun eigen woning uit de jaren voor of na de tweede wereldoorlog aan te pakken. Deze groepen krijgen het moeilijker om geld vrij te maken voor noodzakelijk onderhoud, de zo broodnodige energiebesparende maatregelen en het verkrijgen van een groencertificaat met bijbehorende lagere rente (11 juli 2008 in de Staatscourant). Dit laatste is bovendien een veel te ingewikkelde papieren rompslomp. Met als directe consequentie een teruglopende koopkracht bij stijgende energielasten. Het programma ‘Meer met Minder’ gebeurt dan gewoon niet.

Het vraagt van ons, die actief zijn in deze wereld, een ander kijk en andere houding. Wij moeten toch in staat zijn daar oplossingen voor te bedenken. Neem deze handschoen op, het is gewoon ook leuk! Ben in staat iets te doen aan de randen van je vakgebied.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kosten| Reacties uitgeschakeld voor WEET U HET NOG

Je kunt niet meer reageren!