Bestaande Woning Bouw


Zoektocht naar de energieneutrale corporatie

6 september, 2011 | door Dyon Noy

Veel te hoge woonlasten, incourant vastgoed, broeikaseffect, politieke onrust in olieproducerende landen en kernenergie in het verdomhoekje. Geen enkele corporatie ontkent het belang van energiebesparing. Praktisch alle corporaties in Nederland realiseren keurig volgens het Convenant Energiebesparing corporatiesector de komende jaren een energiebesparing van 20%. Vergelijking met de hink-stap-sprong. De verbetering in het komende decennium met 20% is de hink. De warmtevraag van de bestaande voorraad gaat omlaag. Corporaties isoleren hun huurwoningen rondom op een basisniveau. Met de zuinige, maar gasgestookte HR 107 ketel als norm. Een leuke en haalbare ingreep, die tot flinke investeringen en besparingen leidt. Maar het blijft de eerste fase: de hink.

Van hink naar stap

Naar verwachting staat de stap ‚Äďhet middengedeelte van deze discipline in de atletiek- over tien jaar op de corporatieagenda. Schilisolatie op een beduidend hoger niveau. Mede mogelijk door productontwikkeling. Momenteel presteren innovatieve glassoorten en isolatiematerialen al het dubbele van traditionele producten. Het rendement van verwarmingsinstallaties ligt inmiddels soms hoger dan 100%. Meer opwekking van energie dan in potentie aanwezig in de benutte brandstof. Plus intelligente ventilatiesystemen. Nergens m√©√©r ventilatie dan strikt nodig voor een gezond binnenklimaat. Onttrekking van warmte uit deze vervuilde en af te voeren lucht. D√© norm in de bestaande bouw over pakweg 20 jaar.

Van stap naar sprong

Het laatste onderdeel van de hink-stap-sprong: de sprong. Realisatie van volledig energieneutrale bestaande voorraad vormt de uitdaging over twee decennia. Volledige verduurzaming van warmte- en elektriciteitsvraag. Zodat de bestaande woningvoorraad volledig energieneutraal wordt. Niet eenvoudig. Zes vragen:

Koplopers, pilots, elan en veel kunde zijn noodzaak. Op 15 september 2011 buigt een groep deskundigen van binnen en buiten de sector zich over deze vraag. Het startsein voor de zoektocht naar optimale afstemming tussen de drie onderdelen. Hink-stap-springen [youtube] is namelijk een moeilijk onderdeel. Hoe vindt de atleet een optimale verhouding in grootte van hink, stap en sprong? Is de hink te groot, dan ontstaat een zware landing met snelheidsverlies als gevolg. Grote kans op blessures door niet met de juiste techniek te springen.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Proces, Productinnovatie| Reacties uitgeschakeld voor Zoektocht naar de energieneutrale corporatie

Je kunt niet meer reageren!