Bestaande Woning Bouw


Zomer- en winterwonen

30 augustus, 2011 | door Martin Liebregts

Tijdens een natte zomer vergeet je soms even dat het in Nederland om de seizoenen gaat: lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen heeft zijn specifieke kwaliteit, die het wonen op dat moment zijn charme geeft. De elementen van de woning, die deze seizoenervaringen ondersteunen, zijn: gevel- en dakopeningen, buitenruimte en de relatie van woonruimte met buitenruimte. En dan maakt het nog een verschil of je woont in een binnenstad of buitenwijk of op het platteland. Het zijn juist deze elementen, die ervoor zorgen of je ergens ‘prettig’ woont. En ook hierin schuilt de fijnheid van de aanpassing van de bestaande woningvoorraad. Het nog beter uitnutten van die fysieke elementen om zo wonen tot iets bijzonders te maken.

De gevel- en dakopeningen

Licht dat van boven tot diep in de woning komt, zorgt voor elk seizoen dat de warmte visueel zichtbaar wordt. Ook de avonden/nachten in de verschillende seizoenen laten een ander beeld zien. De beleving beperkt zich niet meer tot de bijzondere waardering van het noorderlicht door schilders. Het bewust zoeken naar de beleving van dag en nacht en van de opeenvolgende seizoenen maken het wonen bijzonder.

De buitenruimte en de maat

Het balkon heeft jarenlang een eng functionele invulling gehad in de vorm van ruimte om was te drogen, vuilnis tijdelijk op te slaan of als tijdelijke opslag voor kolen. Er was nauwelijks vrije tijd en wonen was primair. Maar nu, decennia later, ontdekken we dat de buitenruimte meer moet zijn dan het tijdelijk opslaan van één of meer kratjes bier. Juist het buiten kunnen zitten geeft extra lucht aan het wonen. Op dat moment wordt de buitenruimte een verblijfsruimte, met de bijbehorende maat.

Buitenruimte als uitbreiding van de binnenruimte

Veel woningen hadden tot na 1970 tuindeuren, dubbele balkondeuren of een frans balkon. In al deze gevallen gaat het om de verbinding tussen binnen en buiten en de verruiming van het wonen in de ‘zachte’ seizoenen.
In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn, om functionele eisen (minder pui en tocht, plaats radiatoren), de bestaande tuindeuren verwijderd. Jaren later, in de nieuwe eeuw, is de eis van buitenruimte zelfs vervallen. Allerlei eisen, die zeer technisch van aard zijn en vele experts kennen, worden steeds verder opgeschroefd. Maar de gebruiker kent al decennia lang geen vertegenwoordigers. ‘Eng’ technocraten en beeldfetisjisten geven vorm aan een technisch wonen zonder woonbeleving. De buitenruimte en de relatie tussen binnen en buiten moeten bij elke kwaliteitsaanpassing boven aan de agenda staan. Zomer- en winterwonen moeten weer een vanzelfsprekendheid worden. De seizoenen moeten volledig beleefd worden.

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Kwaliteiten, Stedenbouw en architectuur, Wonen| Reacties uitgeschakeld voor Zomer- en winterwonen

Je kunt niet meer reageren!