Bestaande Woning Bouw


Zonnepanelen, een toekomstige vanzelfsprekendheid in de woningbouw

30 april, 2014 | door Martin Liebregts

Hoewel het aantal adressen met zonnepanelen de afgelopen jaren zeer sterk gestegen is, vormt het nog steeds een bescheiden onderdeel in onze energievoorziening (1). De sterke groei is mede mogelijk gemaakt door de bijzonder (gunstige) financi√ęle positie die bij de toepassing van zonne-energie wordt geboden (zowel voor particulieren als bedrijven). Maar ook bij veranderende omstandigheden, zal de groei verder toenemen door verbetering van het product (rendement, beeld en benodigde ruimte).

In die zin is de huidige ontwikkeling nog bescheiden. Het product roept bij mij allereerst associaties op met de ontwikkeling van de draagbare telefoon (2). Ook daar heeft het jaren geduurd voordat het van een technisch speeltje voor freaks geworden is tot een consumentenartikel waarbij uiterlijk, gebruiksgemak en ruimtebeslag een dominante rol gingen spelen. Als de verfijnde vraag substantieel wordt, ontstaat er ook een passend aanbod. Dat geldt ook voor de pv-zonnepanelen voor de gebouwde omgeving, in het bijzonder de woningbouw. Bij de huidige aanpassing moeten we anticiperen op deze toekomstige ontwikkelingen. Doen we dat niet, dan blijven we zitten met telefoonhouders voor onze draagbare telefoons, die berekend zijn op een telefoon met de grootte van een baksteen.

‚ÄÉ


Bronnen/verwijzingen

(1) ‚ÄėVoor priv√©-zonnepanelen lijkt er geen vuiltje aan de lucht‚Äô, Jeroen Trommelen, Volkskrant 26 april 2014
(2) De eerste draadloze telefoon (1973) was niet erg handig. Het prototype was zo groot als een baksteen en woog 1,1 kilo. Pas in 1983 kwam Motorola met een telefoon voor consumentgebruik, prijs: 4 duizend dollar (peil 1983)

Print dit artikel Print dit artikel

Categorie: Duurzaamheid, Productinnovatie, Renovatie en onderhoud| 2 Reacties »

2 Reacties op “Zonnepanelen, een toekomstige vanzelfsprekendheid in de woningbouw”

  1. Reactie door: Frank Zuylen 1 mei, 2014 om 13:20

    Hoe staat het met de ontwikkeling van andere productvormen voor de benutting van (zon-)licht? Bijvoorbeeld een soort buitenluxaflex die zowel het invallende zonlicht weert als het opvallende zonlicht omzet in elektriciteit. Of glasfolie met eenzelfde functie.

  2. Reactie door: cash 8 oktober, 2015 om 06:05

    Hello!